Je moet het echt zelf doen. Dat is de belangrijkste les die ik geleerd heb.
Online behandeling
Doel van de online behandeling is dat je vaardigheden hebt om je alcoholgebruik te veranderen. Jij hebt de regie: je bepaalt zelf of je gaat stoppen met drinken of minder alcohol gaat drinken. Het programma is 100% online, dus je hoeft nergens naartoe en kunt inloggen wanneer en waar jij wilt.
Ondersteuning
Mijn coach was kritisch en soms streng, maar altijd opbouwend. Dat had ik precies nodig. Complimenten.
Je werkt aan de verandering van je alcoholgebruik door het maken van opdrachten en het doen van oefeningen. Door de online opdrachten te doen:
- krijg je inzicht in de betekenis van alcohol voor jou
- weet je in welke situaties het moeilijk voor je is om niet te drinken
- heb je een plan om jouw alcoholgebruik te veranderen
- weet je wat jouw valkuilen zijn
- leer je vaardigheden, zodat je bijvoorbeeld kunt omgaan met trek
De online behandeling is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie (CGT). Dit is een van de meest effectieve behandelvormen voor verslaving. Bij CGT gaat het om het veranderen van je gedrag en je manier van denken.
Bekijk hier enkele voorbeelden van de opdrachten
Doel: ga je stoppen of gecontroleerd drinken?
Monitor: heb je gedronken en ben je tevreden?
Registratie: welke lastige situaties kom je tegen?
Risico's: wat zijn jouw risicosituaties?
Omgaan met risico’s: wat ga je anders doen en hoe?
Omgaan met trek: wat ga je anders doen en hoe?
Omgaan met sociale druk: hoe zeg je nee?
Verander gedrag: wat zijn voor jou voor- en nadelen van veranderen?
Helpende gedachten: welke gedachten helpen je?
Noodplan: hoe pak je de draad op als het een keer misgaat
Evaluatie: welke vorderingen heb je gemaakt? Wat heb je nodig om het vol te houden?
Is deze vorm van online hulp wel geschikt voor mij?
Je kunt alleen deelnemen aan Alcohol onder Controle als je 18 jaar of ouder bent.
Als je twijfelt of deze vorm van online hulp bij je past, kun je bij ons advies vragen via het e-consult. Dit is gratis. Veel mensen die advies vragen willen weten of ze professionele hulp nodig hebben of niet. Iedereen krijgt persoonlijk antwoord.
Je kunt ook de zelftest over je eigen alcoholgebruik invullen. Deze test bestaat uit 10 vragen. Daarna volgt een kort advies.
Aanmelden voor Alcohol onder Controle
Als je je aanmeldt, maak je eerst een account aan. Daarna krijg je een vragenlijst. Een psycholoog beoordeelt binnen 3 dagen je aanmelding. De psycholoog kijkt naar de hoeveelheid die je drinkt (het risico op ontwenningsverschijnselen), je gezondheid en eventuele klachten die je hebt. Er zijn drie mogelijkheden:
Direct starten
De meeste mensen krijgen als reactie dat ze toegelaten zijn en vinden de module Alcohol onder Controle op hun startpagina.
Adviesgesprek
Als jouw situatie om een toelichting vraagt willen we eerst contact hebben voordat je kunt starten. We willen bijvoorbeeld iets weten over het gebruik van medicatie of over eerdere hulp die je gehad hebt.
Verwijzen naar andere hulp
We kunnen je ook verwijzen naar een andere vorm van hulp. Online hulp is een lichte vorm van hulpverlening en die hulp is niet voor iedereen en in elke situatie geschikt.
Bespreek welke stappen je wel en niet gaat doen
Samen met je behandelaar bespreek je wat nodig is. Is sociale druk voor jou bijvoorbeeld geen risicosituatie? Dan doe je dat onderdeel niet. Vind je het moeilijk om nee te zeggen? Dan doe je die opdracht juist wel. De behandelaar zet steeds nieuwe stappen voor je open.
Tijdens de online behandeling van Alcohol onder Controle doorloop je de volgende onderdelen:
Onderzoeken
Eerst bedenk je wat jouw redenen zijn om je alcoholgebruik te veranderen. Ook bedenk je welke situaties lastig voor je zijn.
Persoonlijk plan van aanpak
Met de informatie uit het onderzoek maak je een persoonlijk plan van aanpak. Dit kan een plan zijn om te stoppen met drinken, maar ook een plan om minder te gaan drinken. Je leert verschillende manieren om met moeilijke situaties om te gaan.
Volhouden
Als laatste bedenk je wat je nodig hebt om het behaalde resultaat op lange termijn vol te houden.
Fijne anonieme manier om ondersteuning te krijgen bij een moeilijk probleem.
Geen verwijsbrief nodig
Wij krijgen subsidie van Zorginstituut Nederland, hierdoor kunnen we deze vorm van hulp gratis en anoniem aanbieden. Het gaat buiten je huisarts en zorgverzekering om. Deelname kost je dus geen geld en je hebt geen verwijsbrief nodig. Het doel is dat mensen hierdoor eerder hulp zoeken en voorkomen dat klachten en problemen verergeren.