Ervaringen online hulp

Depressie en alcohol

250x198+stoppen+met+alcohol.png

Bij een depressie heb je last van somberheid of neerslachtigheid. Je hebt nergens zin in, beleeft nergens plezier aan, alles lijkt kleurloos. Deze stemming houdt minimaal 2 weken aan en heeft invloed op het dagelijks functioneren.

Combinatie overmatig alcohol drinken en depressie

Overmatig alcohol drinken kan ervoor zorgen dat je je lusteloos en somber voelt. Bovendien leidt overmatig alcohol drinken vaak tot problemen, zoals relatieproblemen, slecht slapen of problemen op je werk. Die problemen kunnen ook weer voor somberheid zorgen. Die somberheid kan een depressie worden als je doorgaat met overmatig alcohol drinken.


Overmatig alcohol drinken als zelfmedicatie voor depressie

Veel mensen met een depressie gebruiken alcohol als medicijn om de depressie te onderdrukken. Alcohol drinken lijkt in eerste instantie een positief effect op de depressie te hebben. Alcohol heeft een verdovend effect en kan ervoor zorgen dat je je minder somber en neerslachtig voelt, dat je minder piekert en makkelijker relativeert. Voor het verdovende effect van alcohol treedt tolerantie op: je hebt steeds meer alcohol nodig om je gevoelens te onderdrukken. Bovendien kan je door alcohol ook somber, futloos en neerslachtig worden. Op lange termijn kan je daardoor in een negatieve spiraal komen: je voelt je depressief, verdooft dat met alcohol drinken, wordt depressiever, gaat meer alcohol drinken, waardoor je nog depressiever wordt.


Stoppen met alcohol drinken

Bij de meeste mensen die overmatig alcohol drinken verdwijnt de depressie als ze stoppen met alcohol drinken. Zodra je gestopt bent met alcohol drinken is een depressie goed te behandelen met psychische begeleiding en eventueel medicatie. De behandeling van een depressie heeft weinig effect als je doorgaat met overmatig alcohol drinken.


Antidepressiva en alcohol drinken

Als je antidepressiva gebruikt en alcohol drinkt, zal de medicatie niet goed genoeg werken. Drink hooguit af en toe 1 of 2 glazen alcohol, maar drink het liefst helemaal geen alcohol. Er is hulp als stoppen met drinken je niet lukt.


Behandeling van overmatig alcohol drinken en depressie

Uit onderzoek blijkt dat de behandeling van een depressie met antidepressiva niet alleen tot een verbetering van de stemming leidt, maar ook zorgt voor minder alcohol drinken. Bij alcoholverslaafde mensen die ook een depressie hebben, blijkt het alcoholgebruik sterker te verminderen als ze behandeld worden met antidepressiva. Als je last hebt van somberheid en neerslachtigheid en hulp nodig hebt bij het stoppen met alcohol drinken, is online hulp geschikt. Als je echt een depressie hebt en flink alcohol drinkt, is een andere vorm van hulp waarbij zowel het alcoholgebruik als de depressie aangepakt wordt waarschijnlijk beter.