Ervaringen online hulp
Ontwenningsverschijnselen
Ontwenningsverschijnselen van alcohol
Hoe ontstaan ontwenningsverschijnselen?
Door langdurig overmatig alcoholgebruik raakt het evenwicht in de hersenen verstoord. Om weer in balans te zijn passen de hersenen zich vervolgens aan de alcohol aan. Als de hersenen zich hebben aangepast en je geen alcohol drinkt, kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen.
Voorbeeld
Stel dat iemand elke dag om 17.30 uur begint met alcohol drinken. Alcohol zorgt ervoor dat de bloeddruk lager wordt. Als de hersenen zich hebben aangepast aan alcohol, wordt de bloeddruk voor 17.30 alvast hoger. De alcohol zorgt dan voor verlaging, waardoor de bloeddruk in balans is. Als je dan om 17.30 geen alcohol drinkt, heb je een hoge bloeddruk. Die hoge bloeddruk is een ontwenningsverschijnsel.
Ontwenningsverschijnselen van alcohol in de eerste week
De zwaarte van de ontwenningsverschijnselen verschilt per persoon en is afhankelijk van conditie, hoeveelheid alcohol en duur van het alcoholgebruik.
Ontwenningsverschijnselen die het meest voorkomen en die meestal 1 week na stoppen met alcohol drinken verdwenen zijn:
-
trillen
-
zweten
-
misselijkheid
-
onrustig zijn
-
nachtmerries
-
verhoogde bloeddruk
-
diarree of juist obstipatie
-
spierkramp
Ontwenningsverschijnselen van alcohol die langer aanhouden
Ontwenningsverschijnselen waar je een aantal weken last van kan hebben:
-
angst
-
somberheid
-
lusteloos gevoel
-
slecht slapen
-
gespannen zijn
Heftige ontwenningsverschijnselen
Bij zwaar drinken kunnen er ook ernstige ontwenningsverschijnselen ontstaan. Deze ontwenningsverschijnselen komen niet vaak voor.
-
Toevallen of insult: een korte periode van bewustzijnsverlies al dan niet met heftige krampen.
-
Delirium tremens: verlaagd bewustzijn met hallucinaties. Een delirium tremens kan optreden na tien tot vijftien jaar zwaar drinken.
Ontwenningsverschijnselen voorkomen
Als je zo veel drinkt dat je het risico loopt op ernstige ontwenningsverschijnselen, dan is een online behandeling niet geschikt als hulp om te stoppen met drinken. Ga naar je huisarts. Die kan je doorverwijzen naar de verslavingszorg en dan kun je medicatie krijgen die je ontwenningsverschijnselen verminderen.