Ervaringen online hulp

Angst en alcohol

Ervaar je wel eens paniekaanvallen zonder een duidelijke reden? Ben je wel eens bang in situaties waarin je sociaal moet functioneren? Bijna 1 op de 5 mensen in Nederland heeft in zijn leven ooit last van een vorm van overmatige angst zoals: paniek, sociale angst of een fobie.

Wat is de invloed van alcohol op angst?

De combinatie angst en overmatig alcoholgebruik komt vaak voor. De oplossing: stoppen met drinken of minderen naar verantwoord alcoholgebruik. De diagnose angststoornis kan pas gesteld worden als je 3 weken geen alcohol drinkt en nog steeds angstig bent. De behandeling van een angststoornis is ook pas succesvol als je geen of beperkt alcohol drinkt.

Alcohol als symptoombestrijder

Alcohol kan een hulpmiddel zijn geworden om met angst om te gaan. Met de verdovende werking van alcohol demp je het angstige gevoel. Daardoor durf je bijvoorbeeld meer of is het makkelijker om te relativeren. De alcohol helpt als symptoombestrijder op korte termijn. Maar pas op: alcohol lost niets op. Door alcoholgebruik blijft het probleem bestaan. Daar komt bij dat er tolerantie optreedt voor de verdovende werking van alcohol: je hebt steeds meer alcohol nodig hebt om geen angst te voelen.

Overmatig alcoholgebruik zorgt er niet alleen voor dat angstklachten blijven bestaan. Op lange termijn zorgt overmatig alcoholgebruik er zelfs voor dat je nog angstiger wordt. Je kan in een negatieve spiraal terecht komen. Je drinkt alcohol om je niet angstig te voelen, daardoor voel je je angstiger, ga je meer alcohol drinken, wordt je nog angstiger enzovoort. Stoppen met alcohol drinken zorgt er vaak voor dat angstklachten vanzelf verdwijnen.

Stoppen met alcohol drinken?

Lukt het je niet om zelfstandig te stoppen met alcohol drinken? Dan kun je hulp krijgen via onze online behandeling. We bieden persoonlijke, laagdrempelige online hulp bij alcohol. Daardoor is de online hulp zeer geschikt voor mensen met angstklachten. Als er echt sprake is van een fobie en de angstklachten zeer ernstig zijn, dan zal een andere vorm van hulp beter aansluiten om je alcoholgebruik onder controle te krijgen.