Ervaringen online hulp

Bloeddruk en alcohol

250x198+stoppen+met+alcohol.png

Last van een hoge bloeddruk? De oorzaak van hoge bloeddruk is meestal een combinatie van factoren, zoals: veel stress, weinig bewegen en snel boos zijn. Maar hoeveel alcohol je drinkt is ook een belangrijke factor.

Alcohol is een giftige stof en verhoogt de bloeddruk. Dat geldt voor alle alcoholische dranken. Dus bijvoorbeeld voor sterke drank zoals jenever, voor bier, maar ook rode wijn jaagt de bloeddruk op. Recente onderzoeken tonen aan dat ook een klein beetje alcohol de bloeddruk al doet toenemen. Drink je dagelijks alcohol, dan is het verhogende effect nog sterker. Alcohol vermindert de elasticiteit van de vaatwanden. Die verminderde werking wordt groter als je leeftijd toeneemt. Mensen van boven de 60 jaar hebben hier dus meer last van dan jongere mensen. Het effect is omkeerbaar: als je minder alcohol gaat drinken of stopt met drinken, zakt de bloeddruk vaak weer. Hoe meer je drinkt, hoe groter het risico op een hoge bloeddruk.

Alcohol advies

Heb je een hoge of verhoogde bloeddruk? Stop eens helemaal met drinken. Of minder je alcoholgebruik naar 1 glas per dag en twee alcoholvrije dagen in de week. Houd dat een tijd vol en kijk wat het effect op je bloeddruk is. Stoppen met drinken of matig alcohol drinken heeft bij mensen met een hoge bloeddruk meestal minstens zoveel effect als andere interventies zoals afvallen en zoutarm eten.

Ontwenningsverschijnselen

Als je langdurig veel alcohol gedronken hebt en vervolgens in één keer stopt, kun je ontwenningsverschijnselen krijgen. Een van deze ontwenningsverschijnselen is een hoge bloeddruk. Als je meer dan 10 glazen per dag drinkt en je wilt stoppen met drinken, doe dat dan onder medische begeleiding, zodat je minder last hebt van ontwenningsverschijnselen.

Hulp

Wil je stoppen met drinken of minder alcohol drinken, maar lukt het niet? Of lukt het niet om je voornemen vol te houden? Wij bieden een lichte vorm van hulp. Je blijft anoniem en logt in wanneer het je uitkomt. Je volgt een online behandeling en krijgt begeleiding van een persoonlijke behandelaar.
Denk je dat je intensievere hulp nodig hebt of is je bloeddruk gevaarlijk hoog? Ga dan naar je huisarts en bespreek ook je alcoholgebruik. Je huisarts kan je dan verwijzen voor passende hulp.