Ervaringen online hulp

Bloeddruk en alcohol

Een lage alcoholconsumptie vermindert de kans op aderverkalking en hartaandoeningen. Je moet je dan houden aan de norm voor verantwoord alcoholgebruik.

Drink je meer dan één of twee glazen alcohol, dan verdwijnt dit positief effect en ontstaat een negatief effect met diverse risico's voor de gezondheid. Het positieve effect van alcohol wordt vooral gevonden bij mannen boven de veertig jaar en bij vrouwen boven de vijftig.

Hoge bloeddruk

Drie of meer glazen alcohol per dag werken een te hoge bloeddruk in de hand. Dat komt doordat alcohol de bloedvaten openzet in sommige vaatbedden en doordat alcohol tijdelijk de sympatische zenuwactiviteit verhoogt. Het effect is omkeerbaar: als je minder alcohol gaat drinken, zakt de bloeddruk weer.

Bij 5 tot 20% van de mensen met hoge bloeddruk is alcohol de directe oorzaak van die hoge bloeddruk. Stoppen met drinken of matig alcohol drinken heeft bij mensen met een hoge bloeddruk meestal minstens zoveel effect als andere interventies zoals afvallen en zoutarm eten.

Ontwenningsverschijnselen

Als je langdurig veel alcohol gedronken hebt en vervolgens in één keer stopt, kun je ontwenningsverschijnselen krijgen. Een van deze ontwenningsverschijnselen is een hoge bloeddruk.

Hulp

Wil je stoppen met drinken of minderen, maar lukt het niet? Je kunt je aanmelden voor online hulp.

Je kunt ook eerst persoonlijk advies vragen.