Ervaringen online hulp

Cholesterol en alcohol

250x198+stoppen+met+alcohol.png

Door matig alcohol drinken neemt het goede cholesterol (HDL) toe en neemt het slechte cholesterol (LDL) af. Je moet je wel aan de norm voor verantwoord alcoholgebruik houden, anders worden de negatieve effecten van het drinken van alcohol groter. Het positieve effect is vooral gevonden bij mannen boven de 40 en bij vrouwen na de overgang.

Cholesterol

Cholesterol is een vetachtige stof die onmisbaar is voor het goed functioneren van het lichaam. Cholesterol wordt gebruikt als bouwstof voor de cellen en voor het maken van hormonen en galzuren. In veel van ons voedsel is cholesterol aanwezig. Het grootste deel van ons cholesterol wordt door ons lichaam gemaakt in de lever.
Overmatig alcoholgebruik (langdurig meer dan 3 glazen alcohol per dag) kan ervoor zorgen dat de lever minder goed functioneert. Het evenwicht van het cholesterol- of vetgehalte van je bloed kan dan verstoord raken. Je kunt een te hoog cholesterol krijgen.

Te hoog cholesterol

Als je cholesterol te hoog is, is het verstandig niet meer dan 1 of 2 glazen alcohol te drinken. Drink je meer alcohol? Probeer je alcoholgebruik dan te beperken. Lukt dat niet zelfstandig, dan kan je je aanmelden voor online hulp.