Ervaringen online hulp

Maag en alcohol

250x198+stoppen+met+alcohol.png

Als je overmatig alcohol drinkt, is de kans groot dat je op termijn maagklachten krijgt.

Maagklachten die veel voorkomen bij mensen die overmatig drinken:

  • brandend maagzuur
  • misselijkheid
  • pijn boven in de buik
  • veel moeten boeren
  • opgeblazen gevoel

Maagzuur

De binnenkant van de maag is met slijmvlies bekleed, om de maagwand tegen maagzuur te beschermen. Overmatig alcoholgebruik kan ervoor zorgen dat het slijmvlies van de maag beschadigd raakt en dat je meer maagzuur in je maag krijgt. Overmatig maagzuur kan tot maagklachten leiden.

Minder maagpijn door alcohol

Er zijn mensen die merken dat ze door het drinken van alcohol juist minder last hebben van hun maag. Dat komt omdat alcohol verdooft. Daardoor kan pijn afnemen. Maar die verdovende werking werkt alleen op korte termijn. Alcohol wordt dus aan de ene kant gebruikt als pijnstiller tegen maagpijn, maar ondertussen is overmatig alcoholgebruik juist de veroorzaker van de maagklachten. Zo kom je makkelijk in een negatieve spiraal terecht: meer alcohol drinken tegen de pijn, meer maagklachten, daardoor ga je meer alcohol drinken enzovoort. Een flinke periode helemaal stoppen met alcohol drinken is dan de enige remedie tegen maagklachten.

Maagklachten: ontwenningsverschijnsel

Als je gewend bent om veel alcohol te drinken en je stopt van het ene op het andere moment met alcohol drinken of gaat fors minder alcohol drinken, dan krijg je meestal last van ontwenningsverschijnselen. Irritatie van de maag hoort bij de normale ontwenningsverschijnselen. Het kan dus voorkomen dat je in eerste instantie juist meer last van je maag krijgt als je stopt met alcohol drinken.

Informatie, advies en hulp

Heb je forse maagklachten? Ga dan naar je huisarts. Heb je maagklachten en is je alcoholgebruik aan de hoge kant? Wil je je alcoholgebruik veranderen? Lees meer informatie over de online behandeling.