Ervaringen online hulp

Spijsvertering en alcohol

Overmatig alcoholgebruik kan een negatieve invloed op de spijsvertering hebben. Alcohol heeft een etsende werking op het maagslijmvlies. Door overmatig alcoholgebruik zal de spijsvertering in eerste instantie onvolledig worden. Daardoor heb je bij overmatig alcohol drinken vaak last van diarree of obstipatie. Veel mensen die overmatig alcohol drinken hebben last van een wisselend ontlastingspatroon: de ene keer diarree, dan weer obstipatie.

Maagslijmvlies

Er zijn een aantal klachten met de spijsvertering die veel voorkomen bij mensen die overmatig alcohol drinken. Door de invloed van alcohol op het maagslijmvlies kan je last hebben van opboeren, brandend maagzuur of pijn achter het borstbeen. Deze klachten treden vooral op na het eten en als je bukt of gaat liggen. Omdat alcohol een verdovend middel is, kan het op korte termijn maagpijn verdoven. Daardoor gebruiken mensen alcohol soms als medicijn tegen maagpijn, terwijl alcohol juist de veroorzaker is van die klachten.

Als je ondanks klachten die te maken hebben met overmatig alcohol doorgaat met alcohol drinken, dan kan het maagslijmvlies zo zwaar beschadigd raken, dat het nauwelijks meer functioneert. Gevolgen van slecht functionerend maagslijmvlies: eetlust neemt af, je krijgt last van (ochtend)braken en er komen tekorten aan vitamines en essentiële voedingsstoffen. Lees meer bij Maagklachten. Dit kan leiden tot verval van lichamelijke kracht en vermindering van diverse functies, zoals van het geheugen, de seksualiteit (impotentie), het zenuw- en leverweefsel.

Bestaande problemen met spijsvertering en alcohol

Als je al bestaande problemen hebt met je spijsvertering, dan zal overmatig alcoholgebruik deze klachten verergeren. Het is dan belangrijk niet meer dan één of twee glazen alcohol te drinken en minstens twee dagen in de week helemaal geen alcohol drinken en je aan de norm voor verantwoord alcoholgebruik te houden.

Heb je last van je spijsvertering, maag of darmen? Ga naar je huisarts. Wees eerlijk over je alcoholgebruik. Wil je stoppen met drinken of minder alcohol drinken? Je kunt een online behandeling doen via internet.