Ervaringen online hulp

Spijsvertering en alcohol

250x198+stoppen+met+alcohol.png

Overmatig alcoholgebruik kan een negatieve invloed op je spijsvertering hebben. De etsende werking van alcohol op het maagslijmvlies zorgt voor maagklachten. Door overmatig alcoholgebruik kan de spijsvertering onvolledig zijn en krijg je darmklachten. Veel mensen die overmatig drinken hebben last van een wisselend ontlastingspatroon: de ene keer diarree, dan weer obstipatie.

Maagslijmvlies

Er zijn een aantal klachten met de spijsvertering die veel voorkomen bij mensen die overmatig alcohol drinken. Door de invloed van alcohol op het maagslijmvlies kan je last hebben van:

  • opboeren

  • brandend maagzuur

  • pijn achter het borstbeen

Dit treedt vooral op na het eten en als je bukt of gaat liggen.

Klachten verergeren door alcohol

Omdat alcohol een verdovend middel is, kan je door drinken op korte termijn minder last hebben van maagpijn. Je gebruikt alcohol misschien als pijnstiller, terwijl het juist de veroorzaker is van je klachten. De klachten verergeren daardoor op lange termijn.

Als je ondanks klachten die te maken hebben met overmatig alcohol doorgaat met alcohol drinken, dan kan het maagslijmvlies zo zwaar beschadigd raken, dat het nauwelijks meer functioneert. Gevolgen van slecht functionerend maagslijmvlies:

  • eetlust neemt af

  • (ochtend)braken

  • tekort aan vitamines en essentiĆ«le voedingsstoffen

Lees meer bij Maagklachten. Dit kan leiden tot verval van lichamelijke kracht en vermindering van diverse functies, zoals van het geheugen, de seksualiteit (impotentie), het zenuw- en leverweefsel.

Oplossing klachten spijsvertering

Kan overmatig alcoholgebruik bij jou de oorzaak van je spijsverteringsklachten zijn? Dan ligt de oplossing voor de hand: stoppen met drinken of minder alcohol gaan drinken. Het is belangrijk je aan de norm voor verantwoord alcoholgebruik te houden.

Heb je last van je spijsvertering, maag of darmen? Ga naar je huisarts. Wees eerlijk over je alcoholgebruik.

Wil je stoppen met drinken of minder alcohol drinken om je klachten te verminderen, maar lukt het niet? Of lukt het niet vol te houden? Wil je hulp? Meld je anoniem aan voor onze online behandeling.