Ervaringen online hulp

Wanneer ben je alcoholist?

250x198+stoppen+met+alcohol.png

Alcoholist ben je niet van de één op de andere dag. Dat is een proces van jarenlang alcohol drinken. De term alcoholist wordt gebruikt voor iemand die verslaafd is aan alcohol. Bij een alcoholverslaving is iemand geestelijk en lichamelijk afhankelijk van alcohol.

Geestelijke afhankelijkheid

Geestelijke afhankelijkheid betekent dat je het gevoel hebt niet zonder alcohol te kunnen. Je drinkt vaker of meer alcohol dan je wilt, maar het lukt je niet om minder alcohol te drinken. Je bent de controle over je alcoholgebruik kwijt.

Lichamelijke afhankelijkheid

Lichamelijke afhankelijkheid betekent dat je ontwenningsverschijnselen krijgt na stoppen met alcohol drinken. Het gaat dan bijvoorbeeld om zweten en trillen. Zodra je weer alcohol drinkt verdwijnen de ontwenningsverschijnselen en voel je je weer in orde. Dat maakt stoppen met alcohol drinken moeilijk.

Daarnaast gaat lichamelijke afhankelijkheid over tolerantie: je hebt steeds meer alcohol nodig om bepaalde gewenste effecten van alcohol te voelen, zoals de roes van alcohol.

Iemand die zoveel alcohol drinkt dat hij of zij geestelijk en lichamelijk afhankelijk is van alcohol kan in de volksmond alcoholist genoemd worden.

Alcoholisme

Een alcoholist kan problemen ervaren met werk, partner, familie, geld en zijn of haar lichamelijke gezondheid door zijn alcoholgebruik. Ondanks deze problemen lukt het een alcoholist niet om te stoppen met alcohol drinken.

Sommige mensen lopen meer risico om alcoholist te worden dan anderen, bijvoorbeeld omdat:

  • Ze de roes van alcohol minder makkelijk kunnen weerstaan.
  • De roes van alcohol voor hen heel erg lekker en prettig is.
  • Ze weinig last hebben van nadelen van alcohol zoals een kater.

Verder heeft alcoholisme te maken met:

  • erfelijkheid
  • persoonlijke kenmerken
  • omgevingsfactoren

Afhankelijkheid

In de verslavingszorg wordt de term alcoholist niet gebruikt. In de verslavingszorg gebruiken we de term afhankelijk in plaats van alcoholverslaafd of alcoholist.

Omdat de online hulp van Alcohol onder Controle mensen in een vroeg stadium probeert te bereiken, zijn de meeste mensen die gebruik maken van online hulp nog geen alcoholist. Online hulp richt zich juist op mensen die de controle over hun alcoholgebruik terug willen en die willen voorkomen dat ze alcoholist worden.

Informatie en advies

Je kunt advies krijgen over je persoonlijke situatie of over het alcoholgebruik van iemand anders met het gratis E-consult.

Of lees meer over hulp via internet met begeleiding bij: Online Behandeling Alcohol