Ervaringen online hulp

Black out door alcohol

Een black out door overmatig alcoholgebruik is een tijdelijke hersenstoornis. Een black out kan optreden als je bij 1 gelegenheid overmatig alcohol drinkt. Op het moment van alcohol drinken lijkt er niets aan de hand, maar de volgende ochtend herinner je je niet meer wat er is gebeurd.

Bij een black out door overmatig alcoholgebruik heb je het gevoel dat er een gat in je geheugen zit. Je fiets staat bijvoorbeeld niet thuis en je hebt geen idee waar die is en hoe je thuis gekomen bent.

Je hersenen functioneren bij een black out niet goed door de grote hoeveelheid alcohol die je gedronken hebt. Daardoor is de informatie uit het korte termijn geheugen niet doorgegeven aan het lange termijn geheugen. De informatie is niet opgeslagen in je geheugen. Je kan het je daarom nooit meer herinneren.

Je kan ook een gray out krijgen door overmatig alcoholgebruik: je kunt je nog wel flarden herinneren, maar alleen zeer fragmentarisch. Je weet bijvoorbeeld nog wel waar je geweest bent en met wie, maar van een ruzie kun je je niets herinneren.

Weekend drinkers

Als je regelmatig een black out of een gray out hebt dan is de hoeveelheid alcohol die je drinkt schadelijk voor de hersenen. Bovendien is het vaak hebben van black outs een sterke aanwijzing dat je overmatig alcohol drinkt. Als je niet minder alcohol gaat drinken, is de kans groot dat je last krijgt van je overmatig alcoholgebruik.

De online hulp van Alcohol onder Controle is ook bedoeld voor mensen die alleen in het weekend veel alcohol drinken, maar die door de week niet of nauwelijks alcohol drinken. Als je de controle over je alcoholgebruik verliest zodra je begint met alcohol drinken en niet meer kan stoppen met alcohol drinken, kan online hulp ook heel geschikt zijn.