Hoe raak je alcoholverslaafd?

Hoe raak je alcoholverslaafd?

250x198+stoppen+met+alcohol.png

Je hoeft niet verslaafd te zijn aan alcohol om problemen door alcoholgebruik te ervaren. Alcoholverslaving ontstaat langzaam. Je drinkt dagelijks, uit gewoonte of om bepaalde klachten te onderdrukken. Alcoholverslaving is erfelijk. Deze genetische gevoeligheid speelt een rol bij het ontstaan van alcoholverslaving of problematisch gebruik.

Alcoholverslaafd: dagelijks alcoholgebruik

Dagelijks alcohol drinken kan ervoor zorgen dat je aan alcohol verslaafd raakt. Je raakt niet alcoholverslaafd als je het bij één of twee glazen alcohol houdt. Maar het probleem met alcohol, is dat de meeste mensen niet bestand zijn tegen een belangrijke nevenwerking van alcohol: de rem gaat er af. Je neemt nog een glaasje, en daarna nog één, en nog één ... En het lukt je niet het bij die één of twee glazen alcohol te houden.

Waarschuwende gedachten die na enige tijd in jezelf opkomen:  drink ik niet te veel?, worden gebagateliseerd: het valt nog wel mee, ik kan best een dag niet drinken. Dat is eigenlijk het begin van alcoholverslaafd raken: je eigen zorgen wegwuiven en doorgaan met alcohol drinken. Daardoor krijgt de alcoholverslaving kans om er langzaam in te sluipen. Wil je dit voorkomen? Neem de waarschuwingen van anderen en jezelf dan serieus. Als je graag dagelijks een glas alcohol drinkt, stop daar dan af en toe ook een paar weken mee, om gewenning te voorkomen. En houd je hoeveelheid goed in de gaten. Drink je meer dan goed voor je is? Ga dan minder drinken. Of niet meer dagelijks. Of stop een periode met drinken. Of zoek lichte hulp om weer controle te krijgen.

Alcohol als zelfmedicatie

Alcohol wordt ook gebruikt als zelfmedicatie tegen angst, spanningen, stress en onzekerheid. Drinken om deze redenen zorgt er vaak voor dat het moeilijk is om te stoppen en dat je alcoholverslaafd raakt. Dat komt omdat enkele van de vele bijwerkingen van dagelijks alcoholgebruik ook bestaan uit angst, spanning, stress en onzekerheid. De kwaal wordt erger door het ‘medicijn' alcohol en zo ontstaat een negatieve spiraal: je hebt last van bijvoorbeeld angst of stress, je gaat meer drinken, je bent nog angstiger of krijgt meer stress en gaat nog meer alcohol drinken, waardoor de angst of stress verder toenemen.

Alcoholverslaving en erfelijkheid

Er zijn mensen bij wie verslaving in de familie voorkomt. Zij zijn genetisch belast. Kinderen van alcoholverslaafde ouders lopen meer risico om alcoholverslaafd te raken dan andere kinderen. Voor vaders en zonen geldt dit het sterkst. Die genetische belasting zorgt ervoor dat je minder weerstand hebt tegen de neiging om door te drinken, je  raakt sneller de controle kwijt over je alcoholgebruik. Ook heb je minder last van korte termijn nadelen van alcohol: je lijkt goed tegen veel alcohol te kunnen. Iemand die al na een paar glazen alcohol de volgende dag een kater heeft, loopt minder risico verslaafd te raken dan iemand die de volgende dag vrijwel nergens last van heeft: dan ga je sneller door.

Wie van zichzelf weet, dat hij een genetische belasting heeft,  bijvoorbeeld omdat alcoholverslaving in de familie vaker voorkomt, moet daarom dubbel opletten. Hij of zij zal ook zijn of haar kinderen goed moeten voorlichten over deze erfelijke belasting. Ook zij kunnen slachtoffer worden van hun erfelijke aanleg en lopen het risico alcoholverslaafd te raken. Is je vader alcoholverslaafd? Wordt er in je familie veel gedronken? Lijk je goed tegen alcohol te kunnen? Drink je makkelijk veel alcohol? Drink je meer en sneller dan anderen? Pas dan juist extra op dat je niet verslaafd raakt. En zoek hulp zodra je merkt dat je niet kunt stoppen met drinken of meer drinkt dan je wilt.