Hoe raak je alcoholverslaafd?

Hoe raak je alcoholverslaafd?

Je hoeft niet verslaafd te zijn aan alcohol om problemen door alcoholgebruik te ervaren. Alcoholverslaving ontstaat langzaam. Je drinkt dagelijks, uit gewoonte of om bepaalde klachten te onderdrukken. Alcoholverslaving is erfelijk.
Deze gevoeligheid speelt een rol bij het ontstaan van alcoholverslaving of problematisch gebruik.

Alcoholverslaafd: dagelijks alcoholgebruik

Dagelijks alcoholgebruik kan er gemakkelijk voor zorgen dat je alcoholverslaafd raakt. Je raakt niet alcoholverslaafd als je het bij één of twee glazen alcohol kan houden. Maar het probleem van alcoholverslaafd raken, is dat de meeste mensen niet bestand zijn tegen een nevenwerking van alcohol: de rem gaat er af. Je neemt nog een glaasje, en daarna nog één, en nog één ...

Waarschuwende gedachten die na enige tijd in jezelf opkomen, worden gebagateliseerd. Dat is eigenlijk het begin van alcoholverslaafd raken. Daardoor krijgt de alcoholverslaving kans om er langzaam in te sluipen.

Alcohol als zelfmedicatie

Alcohol wordt ook gebruikt als zelfmedicatie tegen angst, spanningen, stress en onzekerheid. Drinken om deze redenen zorgt er bijna altijd voor dat je alcoholverslaafd raakt. Dat komt omdat enkele van de vele bijwerkingen van dagelijks alcoholgebruik ook bestaan uit angst, spanning, stress en onzekerheid. De kwaal wordt erger door het ‘medicijn' alcohol en zo ontstaat een negatieve spiraal.

Alcoholverslaving en erfelijkheid

Er zijn mensen bij wie verslaving in de familie voorkomt. Zij zijn genetisch belast.
Ze hebben minder weerstand tegen de neiging om door te drinken en raken sneller de controle kwijt over hun alcoholgebruik. Wie van zichzelf weet, dat hij een genetische belasting heeft, moet daarom dubbel opletten. Hij of zij zal ook zijn of haar kinderen goed moeten voorlichten over deze erfelijke belasting. Ook zij kunnen slachtoffer worden van hun erfelijke aanleg en lopen het risico alcoholverslaafd te raken.