Stoppen met drinken

Stoppen met drinken

Mensen hebben verschillende redenen om te willen stoppen met drinken. De één besluit te stoppen met drinken vanwege gezondheidsklachten. Een ander wil afvallen. Weer een ander heeft door het drinken relatieproblemen en wil daar iets aan doen. En er zijn ook mensen die het vervelend vinden dat ze meer alcohol drinken dan ze willen. Wat je redenen ook zijn: er kan een moment komen dat je overweegt te stoppen met drinken.

Alcoholgebruik veranderen

Als je de afweging maakt om je alcoholgebruik te veranderen, kan het helpen de voor- en nadelen van drinken en van stoppen met drinken op een rij te zetten. Sommige aspecten zullen zwaarder voor je wegen dan anderen. Je kunt besluiten niets aan je alcoholgebruik te veranderen en het (voorlopig) te laten zoals het is. Als je het besluit genomen hebt je alcoholgebruik wél te veranderen, is het belangrijk je voor te bereiden op het stoppen met drinken. Dat kun je helemaal zelf doen of je kunt hulp inschakelen.

Trek en gewoonte

Als je stopt met drinken of minder gaat drinken, kun je hevige trek in alcohol ervaren. Door de invloed van alcohol op de hersenen zorgt drinken ervoor dat je meer alcohol wilt en dat het moeilijk is om te stoppen na één glas, omdat je bijvoorbeeld denkt: "Eentje meer kan geen kwaad". Naast de werking van alcohol op de hersenen, krijg je bij stoppen met drinken te maken met de gewoonte om te drinken. Die gewoonte zul je moeten gaan doorbreken als je wilt stoppen met drinken. Dat kun je zelf doen of je kunt daar hulp bij krijgen.

Mensen kunnen last krijgen van Ontwenningsverschijnselen als ze stoppen met alcohol drinken.

Hulp bij stoppen met drinken

Wil je stoppen met drinken? Heb je dat zelf al geprobeerd maar lukt het niet of lukt het niet om dat vol te houden? Wil je hulp? Wij bieden met Alcohol onder Controle een lichte vorm van hulp: online hulp mét begeleiding.