Stoppen met drinken

Stoppen met drinken

250x198+stoppen+met+alcohol.png

Er zijn verschillende redenen om te willen stoppen met drinken. Wil je stoppen met drinken omdat je klachten hebt? Maagklachten? Vaak moe? Wil je afvallen? Heb je relatieproblemen en speelt alcohol daar een rol in? Of vind je het vervelend dat je niet kunt stoppen met drinken als je dat wilt, dat je de controle kwijt bent? Wat je redenen ook zijn: er kan een moment komen dat je overweegt te stoppen met drinken.

Alcoholgebruik veranderen

Als je de afweging maakt om je alcoholgebruik te veranderen, helpt het om de voor- en nadelen van stoppen met drinken op een rij te zetten. Niet alles weegt even zwaar. Er kan één nadeel zijn dat zo zwaar weegt, dat het de doorslag geeft om te stoppen. En er kan ook een voordeel zijn dat zo zwaar weegt dat stoppen moeilijk voor je is. Je kunt besluiten niets aan je alcoholgebruik te veranderen en het (voorlopig) te laten zoals het is. Maar als je het besluit neemt om je alcoholgebruik wél te veranderen, is het belangrijk je voor te bereiden op het stoppen met drinken. Dat kun je helemaal zelf doen of je schakelt hulp in.

Trek en gewoonte

Als je stopt met drinken of minder gaat drinken, kun je hevige trek in alcohol ervaren. Door de invloed van alcohol op de hersenen zorgt drinken ervoor dat je meer alcohol wilt en dat het moeilijk is om te stoppen na één glas. Naast de werking van alcohol op de hersenen, krijg je bij stoppen met drinken te maken met de gewoonte om te drinken. Die gewoonte zul je moeten gaan doorbreken als je wilt stoppen met drinken. Dat kun je zelf doen of je kunt daar hulp bij krijgen.

Mensen kunnen last krijgen van Ontwenningsverschijnselen als ze stoppen met alcohol drinken.

Hulp bij stoppen met drinken

Wil je stoppen met drinken? Heb je dat zelf al geprobeerd maar lukt het niet? Of lukt het niet om het stoppen vol te houden? Wil je hulp? Wij bieden met Alcohol onder Controle een lichte vorm van hulp: online hulp mét begeleiding. Je blijft anoniem en het kost je geen geld.