Mensen hebben verschillende redenen om te besluiten dat ze willen stoppen met drinken of minder willen drinken. De één besluit te stoppen met drinken vanwege zijn of haar gezondheid. De ander heeft door alcoholgebruik problemen in zijn of haar relatie of problemen op het werk. Sommige mensen hebben het gevoel geleefd te worden door drang om te drinken. Wat je redenen ook zijn, er kan een moment komen dat je overweegt om je alcoholgebruik te veranderen.

Alcoholgebruik veranderen

Als je de afweging maakt je alcoholgebruik te veranderen, kan het helpen de voor- en nadelen en gevolgen van drinken op een rij te zetten. Sommige aspecten zullen zwaarder voor je wegen dan anderen. Je kunt ook besluiten niets aan je alcoholgebruik te veranderen en het (voorlopig) te laten zoals het is. Als je het besluit genomen hebt je alcoholgebruik wél te veranderen, is het belangrijk je voor te bereiden op het minder drinken of stoppen met drinken. Dat kun je helemaal zelf doen of je kunt hulp inschakelen.

Trek en gewoonte

Als je stopt met drinken, kun je hevige trek in alcohol ervaren. Ook als je minder gaat drinken, kun je last van trek hebben. Door de invloed van alcohol op de hersenen zorgt drinken ervoor dat je meer alcohol wilt en dat het moeilijk is om te stoppen na één glas, omdat je bijvoorbeeld denkt: "Eentje meer kan geen kwaad". Naast de werking van alcohol op de hersenen, krijg je bij stoppen of minderen te maken met de gewoonte om te drinken. De gewoonte zul je moeten gaan doorbreken als je je alcoholgebruik wilt veranderen. Dat kun je zelf doen of je kunt daar hulp bij krijgen.

Mensen kunnen last krijgen van Ontwenningsverschijnselen als ze stoppen met alcohol drinken.