Ervaringen online hulp

Kanker en alcohol

Uit breed wetenschappelijk onderzoek van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds blijkt dat er zeker een relatie is tussen alcohol en het risico op het krijgen van borstkanker bij vrouwen en op het krijgen van darmkanker bij mannen. Bij zowel mannen als vrouwen is er een relatie tussen alcohol en het krijgen van mondkanker, keelkanker, strottenhoofdkanker en slokdarmkanker.

Waarschijnlijk is er ook een relatie tussen alcohol en een verhoogd risico op leverkanker en op darmkanker bij vrouwen.

Verband tussen alcohol en kanker

Wat is het verband tussen alcohol en kanker? Alcohol beschadigt rechtstreeks je DNA. Die beschadiging verhoogt het risico op kanker. Zowel alcohol als aceetaldehyde (het belangrijkste afbraakproduct van alcohol) zijn kankerverwekkend.

Als je overmatig alcohol drinkt én rookt, geeft dat extra risico op kanker. Als je overmatig alcohol drinkt én overgewicht hebt, vergroot dat het risico op kanker ook.

Kanker voorkomen

Om kanker te voorkomen, kan je het beste helemaal geen alcohol drinken. Als je toch alcohol wilt drinken, beperk het aantal glazen alcohol per dag dan tot 2 voor mannen en 1 voor vrouwen. Hoe meer alcohol je drinkt, hoe groter het risico op kanker.

Drink je meer alcohol dan de norm voor verantwoord alcoholgebruik en zou je graag matig willen drinken, maar houd je dat nooit lang vol? Wij bieden anoniem en gratis online behandeling.