Ervaringen online hulp

Hersenen en alcohol

250x198+stoppen+met+alcohol.png

Schade aan de hersenen kan optreden bij overmatig alcoholgebruik. Uit onderzoek blijkt dat overmatig alcoholgebruik in dit geval betekent: vijf jaar lang 25 glazen alcohol per week drinken. Ander onderzoek laat schade zien vanaf 35 glazen alcohol per week. Met name de frontale delen in de hersenen zijn gevoelig voor alcoholschade. Het risico op hersenschade wordt groter naarmate je langer en meer alcohol drinkt.

Frontale delen hersenen

Alcoholgebruik kan leiden tot problemen met:

  • geheugen
  • plannen
  • redeneren
  • problemen oplossen
  • aanpassen aan nieuwe situaties
  • beoordelen.

De frontale delen van de hersenen spelen ook een rol bij stemming en impulsbeheersing (zelfcontrole). Als je impulsbeheersing minder goed werkt, kan het moeilijker zijn om matig alcohol te gaan drinken of om te stoppen met alcohol drinken.

Herstel van de hersenen

Hersencellen die vernietigd zijn krijg je nooit meer terug. Stoppen met alcohol drinken kan soms voor enige verbetering zorgen. Het belangrijkste van stoppen met alcohol drinken is dat er geen verdere hersenschade wordt toegebracht. Want hoe langer je doorgaat met overmatig drinken, hoe ernstiger de schade kan worden. Uiteindelijk kan je door overmatig alcoholgebruik zelfs Korsakov ontwikkelen.

Online hulp

Kost het je meer moeite dan vroeger om mentaal op hetzelfde niveau te functioneren? Wil je matig drinken, maar lukt het niet? Kijk bij Online behandeling alcohol voor meer informatie over gratis en anonieme online hulp bij alcohol.