Ervaringen online hulp

Diabetes en alcohol

250x198+stoppen+met+alcohol.png

Diabetes kan waarschijnlijk veroorzaakt worden door overmatig alcoholgebruik. Het gaat in dat geval om ouderdomsdiabetes. Bij deze vorm van diabetes is het vetgehalte van het bloed te hoog. Het drinken van veel alcohol kan daar een oorzaak van zijn.

Als de lever niet goed meer functioneert door langdurig overmatig alcoholgebruik, kan het suikergehalte in het bloed ook niet goed meer op peil gehouden worden. Er wordt nog veel onderzoek gedaan naar het verband tussen alcohol en diabetes.

Matig alcoholgebruik bij diabetes

Iemand met diabetes (beide types) die goed is ingesteld, kan met mate alcohol drinken. Vrouwen mogen één glas alcohol drinken per dag, mannen twee glazen alcohol. Drink alcohol bij voorkeur tijdens de maaltijd.

Alcohol heeft een bloedsuikerverlagend effect, waardoor diabetespatiënten een hypo kunnen krijgen. Dit is een toestand waarbij een tekort aan suiker in het bloed kan leiden tot bewusteloosheid. Meer dan één of twee glazen alcohol drinken is daarom niet verstandig als je diabetespatiënt bent. Deze norm voor verantwoord alcoholgebruik geldt voor gezonde mensen, maar zeker voor mensen met een (chronische) ziekte zoals diabetes.

Hulp

Heeft u diabetes en drinkt u overmatig alcohol? In de meeste gevallen komt u niet in aanmerking voor online hulp, omdat het belangrijk is dat u onder controle staat van een arts. Bij onze online hulp is dat niet mogelijk. In sommige situaties is online hulp wel mogelijk. U kunt advies vragen via een persoonlijk e-consult.