Ervaringen online hulp

Impulsbeheersing en alcohol

250x198+stoppen+met+alcohol.png

Overmatig alcoholgebruik kan invloed hebben op je impulsbeheersing. Overmatig alcoholgebruik kan ervoor zorgen dat er schade ontstaat aan de frontale delen in de hersenen. Die schade kan ontstaan als je langdurig meer dan 25 glazen per week drinkt. In de frontale delen van de hersenen wordt onder andere de impulsbeheersing geregeld. Lees meer over alcohol en hersenen.

Seks, agressie en genot

In normale toestand weten de meeste mensen hun agressieve, seksuele en genotszoekende impulsen te onderdrukken. Als je een keer dronken bent, kan je merken dat alcohol ontremmend werkt en dat je minder goed in staat bent om die impulsen te beheersen: je gaat makkelijker vechten, zoekt ruzie, hebt makkelijker seks enzovoort.

Als er echt schade aan de frontale delen van je hersenen ontstaat, dan kan de impulsbeheersing blijvend beschadigd raken. Je impulsbeheersing werkt dan ook niet goed als je gewoon nuchter bent en geen alcohol gedronken hebt.

Alcoholverslaving

Als je impulsbeheersing beschadigd is geraakt door overmatig alcoholgebruik, loop je een grotere kans om alcoholverslaafd te raken. Door de schade aan de impulsbeheersing is het moeilijker om te stoppen met drinken of om matig te gaan drinken. Je bent minder goed in staat om de impuls om alcohol te gaan drinken te onderdrukken. Wil je stoppen met drinken of je alcoholgebruik minderen? Met hulp, bijvoorbeeld een online behandeling, kan je leren hoe je je alcoholgebruik onder controle houdt.