Ervaringen online hulp

Zwangerschap en alcohol

250x198+stoppen+met+alcohol.png

Alcohol maakt minder vruchtbaar. Een vrouw die regelmatig alcohol drinkt, heeft minder kans om zwanger te raken. Alcoholgebruik door de vader kan invloed hebben op de zaadkwaliteit.

Zwangerschap en alcohol

Een zwangerschap en alcohol drinken gaan niet samen. Alcohol blijft in het bloed circuleren tot het is afgebroken door de lever. Bij een zwangere vrouw komt de alcohol via het bloed in de placenta en gaat vandaar naar de foetus. Dit kan de ontwikkeling van het ongeboren kind ernstig verstoren. Aangeraden wordt om al te stoppen met alcohol drinken zodra je probeert zwanger te raken.

Als je alcohol drinkt terwijl je zwanger bent, dan kan dat leiden tot een miskraam, een te laag geboortegewicht, vroeggeboorte, aangeboren afwijkingen, sterfte van het kind tijdens de zwangerschap, vertraagde geestelijke ontwikkeling en gedragsstoornissen. Ook tijdens de borstvoeding kan alcohol ongunstige effecten op het kind hebben.

Hoeveelheid alcohol

Het is nog onzeker welke hoeveelheid alcohol tot problemen leidt. Wel is bekend dat in sommige gevallen ook bij een lage hoeveelheid alcohol schade is ontstaan. Daarom is er geen veilige ondergrens. De enige veilige grens is helemaal geen alcohol drinken. Heb je toch alcohol gedronken? Stoppen met drinken heeft altijd zin, zelfs als je al in het laatste trimester van je zwangerschap bent. Als je zelf niet kan stoppen met alcohol drinken, kan je daar hulp bij krijgen. Schroom niet die hulp in te schakelen.

Als je zwanger wilt raken en het lukt je niet om te stoppen met drinken, dan kun je hulp krijgen. Ga naar Online behandeling voor meer informatie over onze online hulp.

Ben je al zwanger en lukt het je niet om te stoppen met alcohol drinken? Zoek hulp via je verloskundige of huisarts.

Borstvoeding

Als je borstvoeding geeft wordt alcoholgebruik afgeraden. Sommige vrouwen krijgen de tip om bruin bier te drinken om de melkproductie te stimuleren. Luister daar niet naar: de zuigeling krijgt dan alcohol binnen via de moedermelk en dat kan schadelijk zijn.