Ervaringen online hulp

Autorijden en alcohol

250x198+stoppen+met+alcohol.png

Alcohol drinken en autorijden gaan niet goed samen. Alcohol heeft een negatieve invloed op de rijvaardigheid.

Als je vaak alcohol drinkt, raak je aan alcohol gewend en voel je je minder snel dronken. Je hebt dan tolerantie opgebouwd. De meeste mensen snappen wel dat ze niet moeten autorijden als ze dronken zijn. Maar veel mensen beseffen niet dat je ook een gevaar op de weg bent, als je een aantal glazen alcohol gedronken hebt, terwijl je je nog niet aangeschoten of dronken voelt. Rijden onder invloed is geen overtreding, maar een misdrijf.

Welke invloed heeft alcohol op autorijden (al na 1 glas)?

  • Je zicht is minder goed
  • Je hebt een tunnelvisie (ziet minder goed links en rechts)
  • Je reactiesnelheid is trager
  • Je concentratie is slechter
  • Je overschat jezelf en neemt meer risico
  • De coördinatie van je spieren is minder goed (langzamer remmen)
  • Je ziet de kleur rood minder goed (stoplicht)

Verzekering

Los van de maatschappelijke bezwaren, kan alcohol in het verkeer ook voor financiële problemen zorgen. Na elk ongeluk wordt gekeken of er alcohol gedronken is en ben je verplicht om te blazen. Als blijkt dat je alcohol gedronken hebt en als je promillage hoger is dan heb je een probleem.

Een WA-verzekering vergoedt de schade die je bij iemand anders maakt. Ook als je alcohol gedronken hebt, is de verzekeraar dit verplicht. Ongeveer 40% van de verzekeraars heeft wel een uitsluiting voor schade die veroorzaakt is door rijden onder invloed. Veroorzaak je schade omdat je alcohol hebt gedronken? Dan vergoedt je verzekeraar wel de schade bij de tegenpartij, maar verhalen ze de kosten op jou. Als je schade aan je eigen auto veroorzaakt doordat je te veel gedronken hebt, vergoedt je verzekeraar dit niet. Je moet alles zelf betalen, dat kan al snel om duizenden euro's gaan.

Heb je schade veroorzaakt omdat je alcohol had gedronken? Dan heeft de verzekeraar het recht om je autoverzekering te beëindigen. Je bent dan onverzekerd vanaf de dag dat de verzekering is opgezegd. Dit kan problemen opleveren voor een nieuwe autoverzekering. Als bijna elke verzekeraar je daarom afwijst, dan zijn er nog wel enkele verzekeraars waar je een verzekering kunt krijgen. Maar die zijn erg duur.

Hulp
Voorkom deze problemen door geen alcohol te drinken voordat je de auto instapt. Wil je niet meer drinken voordat je gaat rijden, maar mislukken je plannen en voornemens? Wil je hulp? Onze online behandeling is een lichte vorm van hulp met aan lage drempel om weer controle over je alcoholgebruik te krijgen.